Viselkedéstudomány és kandi kamera a NatGeo új sorozatában

2015. január 15. - gergonagy

Vajon mi az a dolog, ami a legjobban zavar minket a környezetünkben élő emberek hétköznapi viselkedésében? Ha megvan, akkor böngésszük át a közelmúlt legismertebb társadalomtudományi kísérleteinek tárházát, és nézzük meg, milyen kutatási eredményeket használhatunk az adott probléma kezelésére. Fogjunk egy tévéstábot, és menjünk a terepre tesztelni, hogy tényleg kiállják-e a valóság próbáját a választott módszerek, és mennyire hatékonyan válnak be. Ja, és közben tegyük az egész vállalkozást egy nagy bulivá, ami a kandi kamera és a dokumentumfilmek elemeit vegyítve vélhetően másokat is szórakoztatni fog.

2087531_copper-stopper_u4otpkuoohegc34cxym6cgqbe3ncurxrbvj6lwuht2ya6mzmafma_610x457.jpgFotó: National Geographic Channel

Ezt a kísérletet most a National Geographic csatorna közreműködésével Daniel Pink végezte el, akit a hazai közönség a Motiváció 3.0 és az Eladni emberi dolog című sikerkönyvek szerzőjeként ismerhet. Pink íróként már régóta foglalkozik az emberi viselkedés tanulmányozásával. Vezető beszédírója volt az egykori amerikai alelnöknek, Al Gore-nak, illetve az egyik legnépszerűbb TED-előadás szintén az ő nevéhez fűződik. Munkájához most televíziós eszközöket is kapott, és a Tömeg-konroll (Crowd Control) címen futó tévésorozatban igyekszik szórakoztató módon bemutatni, hogy a társadalomtudomány hogyan alkalmazható az olyan emberi viselkedések megváltoztatásához, melyeket minimum bosszantónak, zavarónak, rosszabb esetben erkölcstelennek vagy törvénybe ütközőnek tekinthetünk.  

 

Nálunk is nagy hagyománya van például a mozgássérült parkolóhelyek indokolatlan igénybevételének. A probléma kezelésére, illetve mérséklésére a műsorban több tippet kapunk. Az első lehetőség, hogy szembesítjük az "elkövetőt" tette következményeivel, ezzel különféle érzelmeket, empátiát, bűntudatot, szégyenérzetet is kelthetünk benne. A műsorban egy kerekesszékeseket szállító busszal parkolnak le a szabálysértő autós mögé, aki miután visszatér a kocsijához, kénytelen megvárni, míg mindenkit épségben leszállítanak a buszról. Eközben a vétkes sofőr persze folyamatosan keresi a kifogásokat, szégyenkezik, bocsánatot kér, de közben érezhető, hogy legszívesebben már továbbállna, mert kellemetlen számára a szituáció, amit pont ő hozott létre azzal, hogy elfoglalta a fenntartott helyet, ahol a busz megállhatott volna. Szánalmas nézni, ahogy a magukat egyébként bizonyára elfoglalt és fontos embernek tartó, ám inkább morálisan rokkantnak tűnő embertársaink szembesülnek tetteik következményével. 

 

A másik, egyébként a műsorban totális sikert hozó lehetőség, hogy a mindenki által megszokott, gyakran éppen ezért figyelmen kívül hagyott jelzőtáblák helyett/mellett egy érintett személy fotóját teszik ki a parkolóhoz. Ha látunk egy arcot, az még erőteljesebb érzelmeket kelt bennünk, és már a parkolás pillanatában szembesít minket tettünk lehetséges következményeivel. Ha elfoglaljuk a parkolóhelyet, akkor lehet, hogy a képen látható vagy hozzá hasonló mozgássérültnek okozunk kellemetlenséget, pedig nekünk semmibe nem kerülne kicsivel többet gyalogolni.

 

A tilosban parkolás mellett olyan hétköznapi problémák kerülnek elő a műsorban, mint a sebességhatárok betartása, az utcai szemetelés mérséklése, a talált pénztárca visszaszolgáltatása, a mosdóhasználat utáni kézmosás, a pontos célzás a férfivécében, a kutyagumi felszedése, és még egyéb számtalan megoldásra váró, az emberek ösztönzését, motiválását igénylő feladat.

A műsort követve érdemes minden problémánál azonosítanunk, hogy éppen milyen pszichológiai trükkök kerülnek bevetésre. Az öt leggyakoribb:

1. Keltsük fel a figyelmet, tudatosítsuk a problémát! -  Az embereket ki kell zökkenteni a hétköznapok során automatikussá vált szokásaikból, mert sokakban nem is tudatosul, hogy valamivel zavarnak vagy bosszantanak másokat. Ezért fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy mi az, amit rosszul csinálnak, és hogy cselekvéseiknek mik a következményei. (Pl. egy jól láthatóan extrém módon izzadó statiszta bevetésével hívják fel a konditerem közönségének a figyelmét arra, hogy a gépeket érdemes letörölni használat után, mert másokat zavarhatnak az összeizzadt eszközök).

116571.jpgFotó: National Geographic Channel

2. Mutassuk meg, mások hogyan viselkednek! -  Ha csak azt mondjuk meg másoknak, hogy mit csináljanak, akkor sokszor éppen az ellenkezőjét fogják tenni, mert az emberek nem szeretik a parancsolgatást. Ehelyett inkább mutassuk meg, hogy a többiek hogyan viselkednek. (Pl. Amikor a járdán az ütközések elkerülése érdekében külön sávba akarják terelgetni a mobiltelefon-használókat, akkor hatékonyabb az elvárt módon viselkedő, példamutató statiszták alkalmazása, mint a parancsolgató forgalomirányítóké.) 

116594.jpgFotó: National Geographic Channel

3. Váltsunk ki érzelmeket! - A gondolkodás helyett érdemesebb az érzelmekre hatni, legyenek azok pozitívak vagy negatívak. (Pl. A repülőút előtti biztonsági eligazításon a tények száraz közlését követő baleset-szimulációban mindenkiből áldozat lesz, mert kevésbé tartják be az előírásokat az utasok, ellenben odafigyelnek, amikor az elhangzott utasítások be nem tartásának ijesztő következményeit is kínos részletességgel ismertetik.)

116645.jpgFotó: National Geographic Channel

4. Kössük le az emberek figyelmét, hívjuk elő játékos énjüket! - Pl. Kevesebb gyalogos megy át a piroson, ha a várakozás alatt egy kötélhúzós videójátékot játszhat egy szemközt várakozóval. Néhányan több lámpaváltást is kivárnak, és vannak, akik már ismerősként üdvözlik korábbi játékostársukat a zebrán áthaladva. Vagyis a közös játék még kapcsolatot is teremt az egymás számára idegen járókelők között.

2087528_while-you-wait_u4otpkuoohegc34cxym6cgqbe3ncurxrbvj6lwuht2ya6mzmafma_610x457.jpgFotó: National Geographic Channel

5. Ne csak kérjünk, indokoljunk is! - Ha kérünk valamit, mindig indokoljuk meg a kérés okát. Ez még akkor is valószínűbbé teszi a kérés teljesítését, ha az indokunk kézenfekvő. (Pl. Kivinnéd a szemetet? - helyette: Kivinnéd a szemetet, mert hamarosan szaga lesz.)

Hasonló ösztönzőkkel, a környezet motiváló erejének tudatos használatával sokszor nagyobb, és ami még fontosabb, tartósabb változást lehet elérni az emberek viselkedésében, mint mondjuk a megbüntetésükkel vagy az utasítgatásukkal. Több országban (USA, Nagy-Britannia, Svédország, Ausztrália, stb.) ma már kormányzati szinten vizsgálják, tesztelik és alkalmazzák a műsorban szórakoztató tálalásban bemutatott módszereket. A műsorkészítőknél is több amerikai város vezetése érdeklődött az adás után például a mozgássérültek parkolóhelyeit elfoglalókkal szemben alkalmazható technikák iránt. 

Ha készülne magyar változata a Tömeg-kontrollnak, Te milyen idegesítő szokás, hétköznapok során tapasztalt zavaró viselkedés megváltoztatását éreznéd égetően szükségesnek? 

A magyar National Geographic december 10-e óta szerdánként este kilenctől sugározza a 12 részes sorozat legfrissebb részeit (az egyes epizódokat utána több napig ismétlik különböző időpontokban).

Tartalmas szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiserletizona.blog.hu/api/trackback/id/tr337073147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2015.01.15. 22:14:02

Én az agyhalott szavazók viselkedésén változtatnék, akik nem gondolják végig, hogy a "rezsicsökkentést" a végén valakinek mégis csak meg kell fizetnie, vagy hogy a "több nyugdíjat, ingyenes közlekedést" sem a nyuszi hozza.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2015.01.16. 04:55:05

Van egy szomszedom aki rendszeresen dohanyzik a liftben. Ha szolok neki akkor letagadja, hogy szivott, csak a kezeben volt a csikk, mondja. Az ilyet vajon hogy lehetne jobb belatasra birni?

lófüle elemér 2015.01.16. 07:48:03

Autó elkoboz, bezúz, fotója a rokiparkoló mellé kitesz.
A harmadik képnél a következő páciens meggondolja a beállást. Ez ennyire egyszerű. Egyszerű embereket egyszerű módszerekkel lehet rendre tanítani.

Nyomek 2015.01.16. 07:53:03

Lehet, hogy velem van a baj, de ha a azt látom, hogy valaki (nem rokkant) egy rokkantparkolóba beáll, örülök neki. Legalább ki van használva.
Ha tényleg akkora igény volna rá, akkor állandóan méltatlankodó rokkantakat látnánk, akik küzdenek a helyüket jogtalanul elfoglalókkal.
Ehelyett önjelölt igazságosztók, pimaszurak (lol) műbalhéznak és mindig oda kell rángatniuk egy bénát, hogy lássa a paraszt, hogy az egész miattuk van.
Szánalmas. Most meg egy egész busznyi rokkantat vittek a kocsi mögé? Életszerű.

gergonagy · http://soulbook.blog.hu 2015.01.16. 14:35:27

@sokasebi: Én pl. szerelnék egy füstérzékelőt a liftbe, ami dohányfüst észlelésekor megszólaltat egy hangszórót ("A dohányzás károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét. A liftben tilos a dohányzás, kérem szálljon ki!") és automatikusan megállítaná a liftet a következő emeleten.
süti beállítások módosítása